Vil gjøre ungdom sikrere på nett

IKT-Norge og Sopra Steria inviterte til seminar om informasjonssikkerhet for barn og unge under Arendalsuka.

De satte fokus på nettsikkerhet for ungdom under Arendalsuka. Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge og Cathrine Singstad fra Sopra Steria.
De satte fokus på nettsikkerhet for ungdom under Arendalsuka. Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge og Cathrine Singstad fra Sopra Steria.

- Hva skal til for at barn og unge både kan sikre seg, være trygge og ta gode digitale valg? Hvilke holdninger har vi til nettsikkerhet? Til våre barns nettsikkerhet? Og vet dere foreldre egentlig hva barna har på mobiltelefonen sin?

Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge gikk rett på sak da han og Cathrine Singstad fra Sopra Steria presenterte prosjektet «Er du sikker?». Et samarbeidsprosjekt fortsatt under utarbeidelse initiert av frivillige sikkerhets- og ildsjeler fra Sopra Steria, IKT-Norge og Lær Kidsa Koding.

Målsettingen er å hjelpe 10-13-åringer med å ta bedre og tryggere valg på nett.

- Barn er ikke modne nok til å forstå og ivareta egen sikkerhet på nettet. Vi ønsker gjennom «Er du sikker?» å bistå med å gjøre dem til sikrere teknologibrukere og skape forståelse for hvordan samfunnet fungerer, sa Waterhouse og fortsatte med å vise fram hvor galt det kan gå når noen f.eks. skriver inn en melding på en usikret nettside – og andre kan lese og spre budskapet i løpet av få sekunder.

På samme måte som i kodeprosjektet er ønsket å tilby interaktive fritids- og klasseroms-aktiviteter for opplæring i teknologi og datasikkerhet. Noe ligger allerede klart og til fritt bruk.

 - Og dette skal skje uten en eneste løftet pekefinger, forkynte Waterhouse med ettertrykk.

 - Vi har brukt mye tid på å lære og forstå hvordan målgruppen bruker teknologi. Denne kunnskapen bruker vi til å lage og dele praktiske oppgaver som formidler både kunnskap og holdninger.

Prosjektet tilbyr også tilpassede presentasjoner for barn og foresatte sammen eller bare for barn – på fritiden, på skolen eller i andre sammenhenger. Sikkerhetsfestivalen 28.-29. august i år er neste stopp.

På nettsiden www.erdusikker.org finnes både orientering og kontaktinfo.

Nå ønsker Singstad og Waterhouse at prosjektet skal bli uavhengig og leve sitt eget liv basert på frivillig innsats.

 - Jeg håper flere i bransjen har lyst til å bli med på «Er du sikker?», slik at vi sammen kan øke nettkunnskapen til flest mulig unge mennesker, sa Singstad.