Morven Muilwijk fra UiB sto på stand med Ekte Data under Arendalsuka

Oppfordrer til å bruke reelle data i undervisningen

UiB tilbyr gratis, tverrfaglige oppgavesett med virkelighetsnære tall til videregående skole og etter hvert også grunnskolen.

Ekte Data er et fritt nedlastbare arbeidsoppgaver for skolen utviklet gjennom et samarbeid mellom Universitetet i Bergen og videregående skoler. Alt tallmateriale til oppgavene er reelt, oppdatert og hentet inn fra natur og samfunn. Oppgavene er sammensatte og egnet både til gruppeoppgaver på skolen, som lekser, prosjektarbeid med presentasjoner og repetisjon før eksamen. De er også tilpasset de nye læreplanene og tar høyde for målsettingen i Fagfornyelsen om dybdelæring og anvendbar kompetanse definert av UNESCO.

Åpne oppgaver/problemstillinger utfordrer elevene både til refleksjon og diskusjon samt å leke med Big Data, usikkerheter og tolkninger.

Prosjektet startet i 2014. Flere skoler i Bergensområdet, bl.a. Sotra v.g. skole og Amalie Skram v.g. skole har bidratt med å teste ut oppgaver og gitt tilbakemeldinger til redaksjonen.

 - Å gi elevene anledning til å anvende den matematiske verktøykassen på virkelighetsnære problemstillinger bidrar til å gjøre fagene med interessante og gir perspektiv på Big Data, usikkerhet og tolkning (motvekt til «fake news»), sier redaksjonsmedarbeider Morven Muilwijk som var på Arendalsuka for å presentere prosjektet.

Et av målene er at tallene som benyttes aldri skal være eldre enn en måned – åpenbart en utfordring for redaksjonen som i stor grad er basert på frivillig innsats.

Rundt 80 oppgaver ligger tilgjengelig på nettstedet https://ektedata.uib.no/. En valgmeny gir læreren stor frihet til å finne fram i fag, tema, oppgavetyper og tilhørende emner fra læreplanen.

Gjennom Ekte Data vil UiB etter hvert kunne tilby et landsdekkende opplegg for vgs og grunnskoler og på den måten knytte elevene opp mot høyere utdanningsmiljøer, avmystifisere forskning og øke forståelsen for natur og samfunn.

En ny grafisk profil er på trappene i høst. Videre er målsettingen å presentere ferdige forslag til løsninger – evt. passordbeskyttet – og brukermanual for lærere. Stadig flere emneområder vil bli inkludert og brukervennligheten er under stadig forbedring. Fjernhjelp til lærere og kursing står også på programmet.

Redaksjonskomiteen oppfordrer brukerne til å være med å bidra med gode datasett og/eller oppgaver, kommentarer eller andre nyttige innspill via epostadressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..