Bachelor i Cyber Security tilbys i Oslo fra august 2019

Sudenter på campus i Oslo skal lære å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring fra august 2019.

Dette er første gang Noroff - School of Technology and Digital Media tilbyr en bachelorgrad på campus i Oslo.

Beathe Due, pro-rektor. Foto: Jeanette L. Bækkevold
Beathe Due, pro-rektor. Foto: Jeanette L. Bækkevold

– Vi lytter til industrien, Abelia, IKT-Norge, og andre viktige aktører som flagger det økende behovet for IT-studieplasser, sier Beathe Due, pro-rektor i Noroff.

– Vi er veldig stolte av vår bachelor i Cyber Security, og er veldig glade for å kunne tilby denne på campus i Oslo. Norge regnes som et av de mest digitaliserte landene i verden, og vår infrastruktur er i stor grad er kontrollert av digitale systemer. Dette gjør oss sårbare for cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studier er derfor høyaktuelt, og det er passende at det blir tilgjengelig i hovedstaden, sier Due.

Hun ser et økende behov for kompetanse innen IT-sikkerhet i Norge.

– Digital sikkerhet er nødvendig for de aller fleste bransjer og industrier. Både store og små selskaper opplever økende behov for IT-sikkerhetskompetanse. Det samme gjelder for sykehus, skoler, universiteter, departementer, forsvar, politi og etterretning, og andre offentlige instanser, sier hun.

Bachelorgraden i Cyber Security er også tilgjengelig på Noroffs campus i Kristiansandog via Nettstudier. Det samme gjelder bachelorutdanningene Applied Data Science og Digital Etterforskning (Digital Forensics).

Stor etterspørsel etter IT-studieplasser

Samordna Opptak kunne i år melde en økning i søkertall til IT-fag på 21,6 prosent.

– Vi trenger flere techhoder, uttalte Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge på Twitter, og viste til at det bare er 9.000 IT-studieplasser men 20.000 som ønsker å studere IT.

Også administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli, har ved flere anledninger uttrykt bekymring for at det ikke er nok IT-studieplasser i forhold til samfunnsbehovet.

Due sier at Noroff i stor grad kan utvide antall studieplasser ved behov.

– I tillegg til å tilby Cyber Security i Oslo, utvider vi i 2019 også antall studieplasser på IT-studiene nettverk- og IT-sikkerhet og nettverks- og systemadministrasjon.

– Online-aktiviteter er ikke risikofritt

Professor Johan Van Niekerk, forklarer hvorfor Cyber Security er et viktig tema i dag:

– Mennesker integrerer i økende grad ulike aspekter av våre digitale aktiviteter inn i våre daglige liv. I dag lærer vi online, handler online, finner underholdningen vår online, navigerer ved hjelp av elektroniske ressurser, og mye mer. Dessverre er ikke disse aktivitetene risikofritt, og de fleste er ikke i stand til å beskytte seg selv, sine familier, eller sine arbeidsplasser mot disse risikoene.

– Cyber Security hjelper oss å forstå og begrense disse risikoene, sier Van Niekerk.

Alle utdanninger hos Noroff er NOKUT-akkreditert og godkjent for lån og stipend i Lånekassen.

Studiet har løpende opptak, og det er for beregnet 30 studieplasser på Cyber Security i Oslo. Det er mulig å sikre studieplass allerede nå.