Digital formidling på Universitetsplassen

Universitetet utvikler nye formidlingsarenaer og skaper nå en digital møteplass for kunnskapsbaserte samtaler om samfunn, mennesker og løsninger. Og det skjer selvfølgelig på: Universitetsplassen.

Programledere for UiOs nye podkast
Programledere for UiOs nye podkast "Universitetsplassen" er Sondre Hølaas og Hedda Ovidia Stølen. De er begge studenter med bakgrunn fra Radio Nova. Foto: Vebjørn Løvås/UiO.

I over 200 år har forskere ved Universitetet i Oslo bidratt til å utvikle kunnskap og løsninger på verdens utfordringer.

-Formidling er helt sentralt for å bidra til mer kunnskapsbasert dialog om politikk og samfunnsutvikling. Våre forskere gjør en formidabel jobb med å spre kunnskap enten det er i media, i dialog med ulike aktører, konferanser eller digitalt. Vi ønsker å utvikle dette videre med å skape nye samfunnsrelevante og digitale formidlingsarenaer, sier rektor Svein Stølen.

Ny podkast «Universitetsplassen»

Først ut er lansering av podkasten «Universitetsplassen» der både unge og erfarne forskere snakker om det de mener må snakkes om, sammen med interessante og profilerte gjester fra norsk samfunnsliv. Forskerne definerer samtaletema og ikke minst hvilke gjester som inviteres i studio fra næringsliv og samfunnsliv. Innhold fra de første samtalene dreier seg for eksempel om pandemi, bærekraft, likestilling og ekstremisme.

Vi håper at samtalene vil gjøre lytterne klokere ved å få fram tanker og poenger som kanskje ikke ellers får plass i mediebildet. På denne måten ønsker vi å få fram hvordan kunnskap kan tas i bruk for å løse viktige utfordringer i vår tid, sier Stølen.

Podkasten lages for lyttere som er samfunnsengasjerte og interesserte i temaer fra hele universitetets bredde.

-Vi ønsker å treffe bredt og håper dette blir en engasjerende plattform uten for mye stammespråk, men med allmenne temaer for de nysgjerrige som ønsker påfyll i hverdagen. Det er viktig å eksperimentere, og vi har ingen fasit på formatet ennå, men vi prøver oss frem, sier Stølen.

Universitetsplassen er nå i startfasen og lanserer fem episoder ved inngangen til sommeren.

Utvikler digital formidling

I forbindelse med studiestart vil formidlingsrommet Universitetsplassen blant annet brukes for å adressere de store utfordringene i vår tid, som klimaendringer, korona-krisen og svekkelsen av demokratiene. 

Vi vil utforske ulike formater og eksperimentere med video, live-sendinger og podkast utover høsten. Målet vårt er å bli mer tilgjengelige for publikum. Når vi nå ikke har så mange muligheter til fysisk formidling, gir det rom for utvikling av digitale møteplasser, sier Stølen.

Om Universitetsplassen

  • Universitetsplassen skal bidra til økt kunnskapsbasert dialog med samfunnet, og være en samfunnsrelevant formidlingsarena som er synlig og tilgjengelig.
  • Podkasten tilgjengeliggjøres på uio.no og andre flater som Spotify og Apple.
  • Programledere er Sondre Hølaas og Hedda Ovidia Stølen. De er begge studenter med bakgrunn fra Radio Nova.
  • Innholdet kommer fra en tverrfaglig redaksjonsgruppe fra fakultetene.
  • Lanseres 26. juni.
  • Episodene er ca 30 minutter lange.

Episodeoversikt

Episode 1:

Kan Korona-bråstoppen gjøre oss mer solidariske? Forsker Thomas Hylland Eriksen (SV), programledere Sondre Hølaas og Hedda Ovidia Stølen.

Episode 2:

Hvem har skylda for at vi er hekta på mobilen? Forsker Trine Syvertsen (HF) og gjest Vinoth Vinaya, programleder Hedda Ovidia Stølen.

Episode 3:

Klima- og koronakrise: Bra for jorda - dårlig for oss? Forsker Dag O. Hessen (MN) og gjest Thina Saltvedt, Nordea, programleder Sondre Hølaas.

Episode 4:

PRIDE: Hvordan står det til med likestillingen for lesbiske mødre i dag?: Forsker Anne Hellum (JUS) og gjest Nina Bahar, programleder Hedda Ovidia Stølen.

Episode 5:

Ensom ulv - et lite treffende begrep om dagens terrorister: Forsker Cathrine Thorleifsson (SV) og gjest Harald Klungtveit, redaktør Filter Nyheter, programleder Sondre Hølaas.

Lytt til de første episodene


Produsent: Arild Blomkvist

Lyd: Dag Backer

Research: Mari LilleslåttenElise Koppang FrøjdGro Lien GarboEva Michelsen Ekroll