Norske skolebarn lever på brød og vann

De aller fleste norske skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, viser en ny undersøkelse utført at Norstat på vegne av Opplysningskontorene i landbruket. Hele 70 prosent av skolebarna har med seg brødmat som skolemat hver dag. Tar man med de som har brødmat 3-4 dager i uken i tillegg, har 88 prosent av alle skolebarn med seg brødmat. Når det gjelder drikke er det vann de aller fleste drikker, mens melk kommer på en god andreplass.

Glade barn som løper i skolegården
Matpakken er viktig for at elevene skal få energi og næringstoffer til lange skoledager med læring og lek.

– Skolematen er svært viktig for både trivsel og læring, og skolemåltidet er kanskje det viktigste måltidet gjennom dagen for barna, kommenterer Torunn Nordbø, som er prosjektleder for skolestartsatsingen «Matpakken er skoledagens viktigste påfyll». – Formålet med satsingen er få positiv oppmerksomhet rundt skolemåltidet. Vi er opptatt av at barna skal få et godt og sunt skolemåltid, og ha tid til å nyte maten. Opplysningskontorene i landbruket har derfor gått sammen om å gi veiledning og gode tips til hvordan skolematen skal være for å sikre et energigivende og sunt måltid, som er enkelt å lage.

Flere fakta om skolematen:

  • 2/3 av skolebarna har også med seg frukt hjemmefra.
  • På brødmaten er det ost, kjøttpålegg og leverpostei som er mest populært
  • 9 av 10 som smører matpakke bruker ti minutter eller mindre på jobben

Skolestartsatsingen «Matpakken er skoledagens viktigste påfyll» er et felles samarbeid mellom Opplysningskontorene i landbruket: Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no), Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no), Opplysningskontoret for egg og kjøtt (Matprat.no / Matstart.no) og Opplysningskontoret for brød og korn (Brodogkorn.no).