Trekker elever inn i stortingssalen med digitalt tilbud

Koronapandemien har gjort Stortingets dialog med elever og lærere digital. Gjennom tilbudet Stortinget fra klasserommet blir elevene tatt med inn i selve stortingssalen via Teams.

Claus Olav Thorbjørnsen på Teams i Stortinget
Gjennom Stortinget fra klasserommet kan elever møter Stortingets omvisere direkte fra stortingssalen. Her har Claus Olav Thorbjørnsen en time med elever som tar politikk og menneskerettigheter i 3. klasse på Andøy videregående skole. Besøket fant sted 30. oktober.

‒ Vi skal være åpne for det norske folk, uansett om Stortinget nå må holdes stengt for besøkende. Det er viktig for å bygge kunnskap og tiltro til demokratiet, og det er spesielt viktig for dem som skal stemme for første gang til høsten, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Hvert år besøker over 20.000 norske skoleelever Stortinget. De får omvisning, deltar i læringsspill og får, hvis de er heldige, mulighet til å prate litt med en stortingsrepresentant eller to.

Siden koronapandemien har satt en stopper for fysiske besøk, har Stortinget innført et nytt digitalt undervisningopplegg for skoleelever hvor elevene møter Stortingets omvisere på Teams, direkte fra stortingssalen. Stortinget fra klasserommet er noe av det Stortinget nå tilbyr for å i stedet nå ungdom digitalt med godt innhold om Stortinget.

Målet med Stortinget fra klasserommet er å gi elevene en opplevelse av å være så nær Stortinget som mulig, nå når selve bygningen er stengt for besøkende. Derfor brukes nettopp stortingssalen, slik at elevene får en følelse av å være der hvor det virkelig skjer.

‒ Jeg er sikker på at elevene blir engasjert når de møter omviserne våre i stortingsalen – et rom mange elever kjenner igjen fra bilder og tv, sier Trøen.

Tilbudet startet opp i høst, og flere klasser har allerede deltatt. I evalueringen fra lærere og elever har tilbudet fått toppscore. Det har ført til at Stortinget nå ruller ut dette tilbudet til flere.

‒ I mange land synker tilliten til folkevalgte. Heldigvis har vi i Norge stor tillit til våre politikere. Ved å slippe skoleelever inn på Stortinget med sine spørsmål gjennom digitale kanaler, vil vi styrke kunnskapen og oppslutningen om demokratiet, sier stortingspresidenten.

Stortinget fra klasserommet anbefales spesielt for elever som for første gang har stemmerett ved høstens stortingsvalg. Stortinget har også opplegg for elever på mellomtrinnet, ungdomsskolen og for elever som tar voksenopplæring.