Gutt som jonglerer 2 paprika

Tre opplysningskontor sammen om læreverk i mat og helse

Å sikre grunnleggende kompetanse om mat og matlaging hos barn og unge er et viktig mål for oss i opplysningskontorene i landbruket, sier Trine Thorkildsen, fagsjef for ernæring, bærekraft og dyrevelferd i MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

For mange barn og unge er mat- og helsefaget i skolen en sentral arena for å tilegne seg slik kunnskap, gode vaner og oppleve matglede og mestringsfølelse. Å bidra til å oppnå dette er viktig for oss i opplysningskontorene, forklarer Thorkildsen.

Med begrensede ressurser til de ulike fagene, ser man imidlertid at mat og helse kan bli nedprioritert, og tilbudet av nyere læreverk som dekker hele læreplanen i dette faget er i dag begrenset. Derfor har MatPrat tilbudt Matopedia til skolene i flere år – tidligere i bokform, de siste årene som et heldigitalt læreverk, forteller Thorkildsen.

– Over 650 skoler har brukt Matopedia i undervisningen i skoleåret som gikk, og mange lærere forteller at de har god nytte av dette læreverket. Med ny læreplan på plass var nå tiden inne for å oppdatere og videreutvikle det, og svaret var enkelt – vi slår oss sammen!

Tre opplysningskontor bak læreverket

Opplysningskontoret for brød og korn og Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) ble også med på laget, og resultatet er et oppdatert og brukervennlig digitalt læreverk med nyutviklede leksjoner, samt flere nye oppskrifter og filmer som mat- og helselærerne kan bruke i undervisningen.

– I året som er gått, har vi sammen gjort en helhetlig revidering av læreverket, og oppdatert det til ny læreplan, fagfornyelsen og kompetansemålene for 5.-7. og 8.-10. trinn. Brukervennlighet både for lærere og elever står i fokus, og Helsedirektoratets kostråd ligger til grunn, forteller Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Klart for nytt skoleår

Høsten 2021 lanseres det populære læreverket i ny versjon med en rekke nye funksjoner, fullt tilpasset den nye læreplanen.

– Vi er stolte av å kunne levere et så solid digitalt læreverk i mat- og helsefaget til norske skoler, sier fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

– Vi tror og håper at mange elever og lærere får glede av det nå som et nytt skoleår snart er i gang. Bestillingen av læreverket Matopedia er nå åpen, og kan gjøres på matopedia.no.