Fire av ti ikke klar for livet etter skolen: Norge på jumboplass

Det norske folk har aldri tidligere vært mer utdannet, og vi bruker rekordbeløp på de norske studentene. Likevel mener fire av ti at studiet ikke gir dem nødvendig forberedelse for arbeidslivet.

Høsten 2014 var det over 255 500 studenter ved norske universiteter og høgskoler. Hele 38 % føler seg uforberedte når de går ut i arbeidslivet etter endt utdannelse. Det viser en global undersøkelse utført av Instructure, skaperen av det digitale læringsverktøyet Canvas.

- Det er alvorlig når såpass mange studenter ikke føler de drar nytte av utdannelsen de bruker såpass med tid på. Det er jo også alvorlig for næringslivet, som må ta i mot uforberedte kandidater, mener Oddvar Brekke, regionsdirektør for Instructure Norge.

I en global undersøkelse av  hvor godt universitetet forbereder studenter til arbeidslivet, havner Norge nest sist av 14 land, og nederst av de skandinaviske landene. 

- Man må jo undre seg over hva det er som gjør at vi henger sånn etter, sier Brekke.

Fortsatt papiravhengige

I en rapport om teknologiske fremtidsutsikter for norsk skole (2013) konkluderte Senter for IKT i utdanningen med at den norske skolen fortsatt er for avhengig av fysiske lærebøker, samtidig som digitale ferdigheter og bruk av IKT ikke ble prioritert høyt nok. Dette til tross for at teknologien i stor grad påvirker hvordan nordmenn arbeider, samarbeider, kommuniserer og lykkes.

- Det er en veldefinert sannhet at fremtidens samfunn krever teknologiforståelse og digital kompetanse. Når den norske skolen henger etter den teknologiske utviklingen, er det kanskje ikke rart mange unge føler seg uforberedte, sier Brekke.

Brekke har tro på at fremtidsrettede digitale læringsplattformer som Canvas, kan gi et viktig bidrag fremover, ved at det øker interaksjonen mellom lærere og elever.

Akademiet velger Canvas

Akademiet velger Canvas

- Det er svært viktig for å tilnærme seg riktig og relevant kunnskap under utdanningen. Dagens digitale læringsverktøy er mangelfulle, blant annet når det kommer til å gi god støtte og oppfølging også utenfor klasserommet, sier Brekke.

Fakta

·         Læringsplattformen Canvas ble lansert i Norge i 2015 og benyttes i dag av over 1000 skoler og universiteter verden rundt.

·         Selskapet signerte nylig også en fast kontrakt med Norges største privatskolekjede for videregående utdanning; Akademiet.

Se filmen om Canvas: https://www.youtube.com/watch?v=yWW_PtLkEEE

Land

Andel studenter som føler universitetet forbereder dem for arbeidslivet

Colombia

76%

Brasil

75%

India

75%

USA

74%

Sør-Afrika

67%

Storbritannia

66%

Australia

66%

Singapore

65%

Sverige

64%

Danmark

64%

Tyrkia

64%

Norge

62%

Japan

49%

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra utdanningsselskapet Instructure blant 8 000 studenter og tidligere studenter i 14 land.

Kilder:

·         http://ssb.no/utuvh/

·         https://iktsenteret.no/sites/ iktsenteret.no/files/ attachments/bokmal_horizon_ web_1.pdf