Norges flinkeste biologielever er kåret!

Norges flinkeste biologielever kommer fra 10 ulike fylker og 14 ulike skoler. av de 16 flinkeste elevene er nå er de fire flinkeste kåret. Disse skal representere Norge i den internasjonale biologiolympiaden.

flinkestebiologielever 2017

Foto: Elina Melteig Fra venstre mot høyre: Vilde Olsson (koordinator), Hilde Elholm, Elias Skorpen, Sander Sørbø, Atle Inderøy, og instituttleder Rein Aasland

797 elever fra hele landet deltok i den første runden. I Norgesfinalen har 16 av de flinkeste elevene fra 10 ulike fylker konkurrert om å representere Norge i den internasjonale finalen. Den internasjonale biologiolympiaden holdes 23. - 30. Juli i Coventry i England.

Rekkefølgen på vinnerne i årets biologiolympiade:
1) Sander Sørbø (Haugesund)
2) Elias Skorpen (Ålesund)
3) Atle Inderøy (Trondheim)
4) Hilde Elholm (Bærum)

Øvrige deltakere i vilkårlig rekkefølge:

Sondre Mortensen (Arendal)

Astrid Winnberg Skoge (Arendal)

Victoria Dontsova (Hordaland)

Vegard Alvestad (Nordland)

Johannes Schibert (Rogaland)

Marius Klemetsen (Buskerud)

Bendik Bull-Hansen (Vestfold)

Kine Tangvik Størdal (Sør-Trøndelag)

Anine Fahre (Oslo)

Rasha Howari (Akershus)

Dorota Jaskula (Akershus)

Kommentarer fra Instituttleder Rein Aasland:

-       På hvilken måte tenker du at biologiolympiaden bidrar til engasjement rundt biologifaget?
Når nesten 800 elever fra mer enn 50 skoler over hele lander var med i første kvalifiseringsrunden, så viser dette at tiltaket skaper et betydelig engasjement hos både skolene og elevene. Så blir det jo sikkert en del mer blest om dette etterhvert som vi nærmer oss selve olympiaden i Juli.

-       Hva tenker du om de 16 flinkeste elevene
Det er en flott gjeng av engasjerte og dyktige elever og jeg er imponert over hva de kan og, kanskje enda mer, over de mange gode spørsmålene de kommer med. Det skulle ikke forbause meg om noen av disse blir å se som biologistudenter og fremtidige forskere i faget.

-       Hvordan er det internasjonale nivået i denne konkurransen?
Det internasjonale nivået er veldig høyt og adskillig høyere enn det vi generelt finner i biologifaget i den norske videregående skolen, og godt inne på det nivå vi underviser på i første del av bachelorstudet her på universitetet. Så det er litt av en utfordring de går løs på, disse 16.

Vi vet jo at noen skoler rundt i verden bruker veldig mye tid og ressurser på forberede sine elever på å konkurrere i biologiolympiaden. Jeg mener likevel at den norske deltakelsen skal være basert på det beste vi har innen det nivået som vi har i Norge. Husk at hensikten med biologiolympiaden ikke bare er konkurransen, men vel så mye å styrke interessen for biologi i skolen og i samfunnet og å stimulere biologi-interessert ungdom til å bli interessert og inspirert til å vurdere en karriere innen faget. De fire som får delta i den internasjonale konkurransen får også møte likesinnede ungdommer fra hele verden. Slik får de en gylden anledning til å begynne å bygge sine internasjonale,  faglige nettverk, - noe som kan bli veldig nyttig for dem senere i karrieren.