Rekordstor oppslutning om lesekonkurranse

Rekordstor oppslutning om lesekonkurranse

Elever i grunnskolen registrerte 71 millioner leste sider på tre måneder. Mest av alt leste 5. klasse ved Grasdal Skule i Hordaland. 5. klasse på Grasdal Skule i Hordaland leste 14.131 sider i snitt per elev i løpet av drøyt tre måneder, og kan kalle seg Norges råeste klasse til å lese i 2017.

– Jeg har opplevd elever som sitter og snikleser i timene, forteller lærer Kjersti Monsen. –Noen har sittet med boka under pulten og lest når de egentlig skulle ha gjort andre ting. Hun forteller at elevene tidlig bestemte seg for å vinne, og har jobbet hardt for det. De har lest både på skolen, i friminuttene og hjemme.

Grasdal har ikke vært alene om å lese. Norli Junior Lesekonkurranse er Norges største lesekonkurranse for grunnskolen, og den blir stadig mer populær. Fra 2016 til 2017 økte antallet deltagere med 43 %, fra 23.000 til 33.000. Antallet leste sider økte med hele 82 % - fra 39 millioner til 71 millioner.

-Det betyr at hver deltager i snitt har lest mye mer enn i forrige runde, sier Caroline Heitmann, ansvarlig for lesekonkurransen Hos Norli Libris. -Vi har justert litt på opplegget rundt konkurransen, og har nok i større grad enn før lykkes å holde motivasjonen oppe hos alle elevene som deltar, ikke bare de som topper tabellen, forteller hun.

Lærere bekrefter at konkurranse virker: I en spørreundersøkelse svarer 79 % av lærerne at elevenes lesemotivasjon økte i stor/meget stor grad som følge av konkurransen.

Fokus på norske barnebokforfattere

Lesekonkurransen arrangeres av Norli i samarbeid med forlagene Aschehoug, Gyldendal, Kagge, Piggsvin og Cappelen Damm – og ti forfattere.

Hver forfatter har blitt presentert som «Ukens forfatter», med egen video og quiz. Elevene har sendt inn videobokanmeldelser, og forfatterne har blogget gjennom hele konkurranseperioden.  –Vi legger stor vekt på å fronte norsk barnelitteratur, og forsøker å formidle på en måte som appellerer til barna, sier Heitmann.

-Hovedpremien er pizzalunsj med to forfattere. To klasser blir trukket som vinnere. I år ble 3A ved Tonsenhagen Skole i Oslo og 3. klasse ved Våk Skole i Østfold trukket som vinnere. – Elevene lo og gråt av glede, forteller Tonsenhagen-lærer Karianne Christophersen.

 
Kort om Norli Junior Lesekonkurranse:


Norges største, årlige lesekonkurranse for grunnskolen i Norge. Bokhandelkjeden Norli står bak – i samarbeid med 10 forfattere og forlagene Aschehoug, Gyldendal, Cappelen Damm, Kagge og Piggsvin.

10 norske barnebokforfattere har hver sin uke på bloggen på lesekonkurransen, hvor forfatter og forfatterskap blir presentert. Forfatterne er Jørn Lier Horst, Anne Audhild Solberg, Bjørn Sortland, Marius Horn Molaug, Siri Pettersen, Gudrun Skretting, Mari Moen Holsve, Bobbie Peers, Maja Lunde og Ingunn Aamodt. Barna sender inn videoanmeldelser og kan svare på quiz.

Elever registrerer selv på nettsiden norlijunior.no hva de leser, og all lesing kontrolleres og godkjennes av lærer.

Den største drivkraften for elevene er registreringen, samt at de kan følge med i sanntid på hvordan klassen ligger an i forhold til alle klasser i landet, andre i fylket eller klasser på samme klassetrinn. De kan også måle seg mot andre klasser på skolen eller individuelt mot andre elever i klassen.

To klasser vinner pizzalunsj med forfattere. I tillegg er det pokaler, medaljer og diplomer som premier. Pokaler og medaljeoverrekkelser vil foregå 3. mars i de fleste fylker, 10. mars i Bergen, Oppland, Troms og Buskerud (pga vinterferie).

Verdens beste boktipser for barnebøker? I løpet av lesekonkurransen har elevene lest og vurdert nærmere 500.000 bøker. Vurderingene samles i en «boktipser», der barn kan finne bokanbefalinger fra jevnaldrende som liker samme typer bøker som dem selv. Amazon har 436 anmeldelser av «Hundemannen» – Norli Junior Boktipser har 697.