Her er Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg til høyre i bildet fra debatten under NKUL 2019. Foto Vidar Alfarnes, SkoleMagasinet

Arbeiderpartiet: - Elevene må oppleve mestring tidligere enn i VGS

Arbeiderpartiet mener det må mer praktisk opplæring, sterkere oppfølging, og ikke minst så må elevene oppleve mestring tidligere.

Skolemagasinet nr. 2 2018

Skolemagasinet nr. 2 2018

Skolemagasinet nr. 2 2018 er tilgjengelig for nedlasting her

Skolemagasinet nr. 1 2018

Skolemagasinet nr. 1 2018

Skolemagasinet nr. 1 2018 er tilgjengelig for fri nedlasting her (NB: Begrenset periode).

Kahoot! kommer med en ny mobil app

Kahoot! kommer med en ny mobil app

 - Kahoot!, den spillbaserte læringsplattformen, og i følge en pressemelding fra dem et av de raskest voksende læringsverktøy i verden, lanserer i dag en ny mobil app. Den nye appen, designet for både iOS og Android, skal gjøre det mulig å ta med seg den spillbaserte læringsopplevelsen som har blitt så populær, ut av klasserommet, og hele veien hjem! I appen vil lærere kunne sende spillutfordringer til elevene som hjemmelekser. Den nye Kahoot!-appen er imidlertid ikke begrenset til skoler. Alle kan bruke appen for å spille lærings- trivia- og quiz-spill, enten i single player modus eller i konkurranse med venner, familie eller virtuelle spillere.

Stortingsvalget 2017

Stortingsvalget 2017

Skal du jobbe med tema Stortingsvalg? Da kan et godt tips være Valgspesialen til Munin Samfunnsfag. Der finnes det både artikler og oppgaver, og nettsiden er tilpasset både PC, nettbrett og mobil.

Slik blir den nye digitale skolehverdagen

Slik blir den nye digitale skolehverdagen

- Nå vet vi mer om hvordan skolen vil endre seg de neste fem årene. Det sa direktør Trond Ingebretsen ved lansering av rapporten "Teknologiske framtidsutsikter for norsk skole 2013 - 2018" nylig.

Skolemagasinet nr. 5 2013

SkoleMagasinet nr 5 - 2013Skolemagasinet nr 5-2013 Forside ligger nå ute som PDF utgave.

Klikk på linken i toppmenyen for å åpne oversikten over alle PDF utgavene. Du må være abonnent for å få tilgang, og logge deg inn med passordet fra papirutgaven.

Abonnement kan bestilles på epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller på telefon 95 06 85 40.

Porsgrunn videregående skole vinner av Dronning Sonjas skolepris 2013

Dronning Sonja

Vinneren av Dronning Sonjas skolepris for 2013 er Porsgrunn videregående skole. Skolen utmerker seg med tydelige verdier, ved å ta vare på hver enkelt elev og legge stor vekt på gode læringsvilkår.

Dronning Sonjas skolepris tildeles en skole som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering på en fremragende måte. Det er fylkesmennene som nominerer kandidater til Dronning Sonjas skolepris. I år kom det inn 14 nominasjoner.

Nylig startet en digital revolusjon i Tromsø

Nylig startet en digital revolusjon i Tromsø

Datamaskiner ble ved skolestart delt ut til samtlige 8. klassinger i Tromsø kommune. Det er starten på en digital revolusjon av skolehverdagen skriver avisen iTromsø.

Dagen før revolusjonen satt elevene ved pulten på Grønnåsen skole og klippet i gråpapir. Papiret brettet de som omslag til samfunnsfagsboka.

Nå har hver av de rundt 850 åttendeklassingene i Tromsø fått sin personlige datamaskin av kommunen. Om tre år vil samtlige ungdomsskoleelever ha sin egen datamaskin.

– Jeg gleder meg til å få en egen datamaskin til skolebruk. Det blir gøy, sier  eleven August Moldestad til avisen, som er innforstått med at han må låse maskinen inn på skolen når dagen er over. (foto, ill)
Les resten av den spennende artikkelen på: http://www.itromso.no/nyheter/article8136105.ece

iktplan.no til Senter for IKT i utdanninga

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Senter for IKT i utdanninga tar over nettstaden iktplan.no for å gjere den tilgjengeleg for alle.

Iktplan.no er utvikla av Drammen kommune, men no skal senteret ta over og vidareutvikle nettstaden.

- Vi ser fram til å bygge vidare på det gode arbeidet Drammen kommune har gjort. No kan enda fleire kommunar ta dette verktøyet i bruk, seier direktør ved Senter for IKT i utdanninga, Trond Ingebretsen.

Nettkurs om dyskalkuli

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norsk Nettskole tilbyr fra høsten et rent nettkurs om emnet dyskalkuli. Dyskalkuli er for de aller fleste lærere fortsatt et ukjent område, mens dysleksi har fått oppmerksomheten i norsk skole gjennom de siste ti-årene.

Norsk Nettskole tilbyr kurs i dyskalkuli. F.v. prosjektleder Mari-Ann Wiik og daglig leder Sverre Leivdal

Statsråd Halvorsen og Erna Solberg i debatt

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NKUL  i Trondheim starter i morgen mandag og arrangeres frem til onsdag 8. mai. En av mange høydepunkter er en debatt tirsdag mellom utdanningsminister Kristin Halvorsen og Høyres leder Erna Solberg.
NKUL 2013 arrangeres fra i morgen mandag 6. mai til onsdag 8. mai i Realfagbygget ved NTNU i Trondheim. Konferansen har et omfattende program. Deltakerne kan velge blant, 6 plenum, 40 sesjoner/verksted og 32 utstillerseminar. Tema er alt fra BYOD, klasseledelse, spill i undervisning og digital dannelse.
Debatt
Tirsdag 09.45 blir det en debatt på konferansen mellom dagens Utdanningsminister Kristin Halvorsen og høstens mulige Statsminister Erna Solberg. Debatten blir sendt direkte på TV2 skole.

Knallsuksess for SETT

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det andre året for den svenske satsingen på innovativ og moderne skole, SETT ble en kjempesuksess. Hele 8202 besøkende besøkte svenskenes BETT, dette er en økning fra 4500 mennesker i fjor. Dermed er dette den desidert største digitale konferansen i Norden. Og det tilross for at det kun er den andre gangen i historien at arrangementet finner sted.
På årets messe var det 110 utstillere, og en rekke foredrag og seminarer. SETT står for Scandinavian Educational Technology Transformation
.
 

NM for ungdomsbedrifter

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En bruspinne. Et strekkelig boktrekk. Gryteunderlag med hjul og mobildeksel med innebygd kortholder. Dette er noe av det elevene presenterer på Norges mest kreative mesterskap. Nå er det NM for Ungdomsbedrifter!(illustrasjonsfoto tatt av Ungt Enteprenørskap).

83 ungdomsbedrifter har gjennom fylkesvise konkurranser kvalifisert seg til arrangementet på Lillestrøm torsdag 25. og fredag 26. april. Over 100 dommere fra arbeids- og næringsliv skal delta i juryarbeidet og det skal kåres vinnere i 17 ulike kategorier. Vinneren av hederstittelen Norges beste Ungdomsbedrift 2013 skal representere Norge på EM i London i sommer.

Norsk sisu i Finland


alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre norske utstillere var på plass da Finland arrangerte sin årlige ITK konferanse (interaktive teknikk konferanse) nylig. Konkurrentene Its learning og Fronter , samt læremiddelleverandøren Creaza hadde alle stand på konferansen. Alle tre melder om stor oppmerksomhet rundt standene, på bildet ser vi Idar Ramberg fra Fronter til venstre og Carl Morten Knudsen fra Creaza.
Til tross for at mange mener Finland ikke satser på IKT i undervisningen så har de uansett store messer om temaet. Tre dager med full aktivitet med 50 utstillere og 1600 deltakere hadde funnet frem til byen Hameenlinne en times kjøretur nord for Helsingfors. Direktør for konferansen, Jarmo Viteli forteller til SkoleMagasinet at dette var den 15 konferansen de har arrangert. -Jeg håper man snart kan samkjøre de største nordiske konferansene og kanskje kunne etablere noen synergier på tvers av de Nordiske landene sine IKT konferanser, fortalte Viteli til SkoleMagasinet.

Senter for IKT i utdanningen søker etter elever som skal være med å prøve ut den virtuelle matamatikkskolen

 alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den virtuelle matematikkskolen skal være klar for storskala utprøving august 2013. Senter for IKT i utdanningen skriver i deres nyhetsbrev at de planlegger å ta opp 1000 elever fordelt elever som ønsker større utfordringer i faget matematikk og elever som trenger ekstra støtte i faget.

Den digitale skolesekken

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studentene lager eksamensoppgaver selv, sensurerer hverandres besvarelser og gir karakterer. Undervisningen foregår i stor grad nettet, sosiale medier og via blogginnlegg. Velkommen til en ny utdanningshverdagKunnskapsoverføring via den tradisjonelle forelesningen er ikke en del av Arne Krokans undervisning. Definitivt ikke.

Det er NTNU Alumni som skriver dette. Illustrasjonsfoto fra NTNU

Its learning henter inn penger

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Its learning ble i forrige uke deloppkjøpt av det internasjonale finaniseringsselskapet EQT Expansion.

I følge pressemelding fra Newswire vil dette hjelpe its learning til å satse enda mer på produktutvikling

og ekspandere til nye markeder. Ca. 300 millioner kroner er blitt tilført det Bergens baserte selskapet,

og mye av det skal brukes blant annet for å kunne utvikle løsninger for mobiltelefoner og nettbrett.

På bildet ser vi en fornøyd Arne Bergby, administrerende  direktør i its learning. (arkiv foto)

NKUL arrangeres 6. til 8. mai ved NTNU i Trondheim

NKUL er årets største og viktigste møteplass for oss som arbeider med IKT og skole. I 2012 hadde konferansen nesten 1100 deltakere, de fleste lærere. Meld deg på før 11. april for lavest mulig deltakeravgift. Vi holder deltakeravgiften spesielt lav for lærere. 480 har allerede meldt seg på.
www.nkul.no

alt

NKUL - Nasjonal konferanse om bruk av IKT i utdanning og læring

NKUL arrangeres 6. til 8. mai ved NTNU i Trondheim

NKUL er årets største og viktigste møteplass for oss som arbeider med IKT og skole. I 2012 hadde konferansen nesten 1100 deltakere, de fleste lærere. Meld deg på før 11. april for lavest mulig deltakeravgift. Vi holder deltakeravgiften spesielt lav for lærere. 480 har allerede meldt seg på.
www.nkul.no

alt

Tysk-Norsk Ungdomsforum 2013

Nå kan ungdommer mellom 16 og 20 år
sende inn en søknad for å få en fin opplevelse i Hamburg


Arrangementet avholdes i Hamburg 20. til 23.
september 2013. Søknadsfrist 12. mai.


– Utveksling, moro og et interaktivt Program:Ungdommer mellom 16 og 20 år kan søke om å delta! Søknadskjema for det sjuende Tysk-
Norske Ungdomsforum finner man på www.tnuf.org.

Mobilskole og Its Learning stenger fraværsmeldingsapp

Stengingen kommer som et resultat av lekkasjen som ble avslørt ved Vennesla videregående skole i slutten av forrige uke.

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved å klikke på en lenke som bare ble vist et kort øyeblikk på skjermen, hadde en elev skaffet seg tilgang til fraværsmeldinger om andre elever. Dette "hullet" har ifølge skolen vært tilgjengelig for alle elevene.
App'en fra Mobilskole formidler meldinger - f.eks. om fravær - fra hjem til skole og fra skole til hjem og/eller elever. Den ligger integrert i Its Learning ved Vennesla vgs og ca 200 andre skoler.(illustrasjons foto fra arkiv)

Ny besøksrekord på BETT

BETT Power learningOver 35.000 mennesker var innom dørene på BETT 2013. Dette er en formidabel økning i forhold til tidligere år.

Etter å ha hatt vært 28 år på Olympia I Kensington I London, flyttet BETT 2013 til ExCel London ikke langt fra Stratford der Olympia landsbyen ligger. Dette kan se ut som har vært en stor suksess, for besøkstallet økte med over 5000 besøkende i forhold til i fjor. I alt 35.000 mennesker var innom verden største konferanse for teknologi i skolen, som ble arrangert fra 30 januar til 2 februar. Også en stor mengde nordmenn var på årets BETT.

Kaja Hegg vant årets Trygg bruk-pris

altI konkurranse med blant andre Facebook, SI;D-redaksjonen og SkoleMagasinet, ble rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, tildelt årets Trygg bruk-pris.


Her ser vi Kaja Hegg (til høyre) og Barneombud Anne Lindboe. Prisutdelingen foregikk på Litteraturhuset i formiddag, i forbindelse med markeringen av Safer Internet Day. Prisutdeler Barneombud Anne Lindboe, leste opp følgende fra juryens begrunnelse for nominasjon og tildeling:


Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, tildeles Trygg bruk-prisen 2013 for sin utrettelige innsats for å beskytte barn på nett. Hun har en særskilt kunnskap om internettrelaterte overgrep mot barn og unge, med et spesielt fokus på å styrke hjelpeapparatet. Prisvinneren har bidratt til en reell forbedring av barns digitale hverdag.

Norsk privatskole i Brussel mister godkjenningen

alt

Den norske privatskolen Scandinavian School of Brussels mister godkjenningen med virkning fra 19. juni i år. Skolen må også betale tilbake 4,8 millioner kroner. Dette skyldes at Utdanningsdirektoratet har avdekket omfattende og alvorlige brudd på regelverket.


Ikke lenger tillit til skolen
Skolen ble varslet høsten 2012 om at de kunne miste godkjenningen etter privatskoleloven. Dette skjedde etter at Utdanningsdirektoratet førte tilsyn med skolen samme år. Utdanningsdirektoratet har foretatt en grundig vurdering av skolen gjennom tilsynet og skolens senere uttalelser og innsendte dokumentasjon.
- Vi har ikke nødvendig tillit til en norsk privatskole som i lengre tid har brutt regelverket på mange områder, og som fremdeles har alvorlige mangler ved driften, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Dag Thomas Gisholt.
Nå har skolen fått beskjed om at de mister godkjenningen, men at elevene kan fullføre skoleåret.

(fotoet er et illustrasjonsfoto som ikke har noe med den aktuelle saken å gjøre)

BETT bare vokser

BETT som er verdens største utdanningskonferanse innen teknologi i skolen, blir stadig større.
I år flyttet messen fra Olympia til Excel like ved den olympiske parken i London.  Om flyttingen har vært vellykket er det delte meninger om. Uansett er BETT blitt et stadig mektigere arrangement for å møtes å knytte kontakter. I år er det både store samlinger av nordmenn og også skandinaviske samlinger som står i fokus. Og dette sprer om seg.
-    Til neste år skal vi lage enda større møteplasser for nordmenn på BETT, sier leder i Norsk Pedagogisk Dataforening Ole Christian Haavik. NPeD har i år med 133 skolefolk til BETT, deriblant faktisk en del fra PP -tjenester rundt om, som er en ny gruppe i denne sammenhengen.
Også IKT Norge ønsker å satse mer på BETT fremover, og leder øystein Johannessen er klokkeklar på at BETT er viktig for utviklingen av IKT i skolen. - Sammen med NKUL er BETT den viktigste møteplassen, sier han.
 BETT avslutter lørdag.

Klart for ny minister på BETT

altEn av vinterens største høydepunkter for skolefolk er BETT.  BETT er verdens største utstilling og konferanse for bruk av informasjons og kommunikasjonsteknologi i undervisningen. årets åpner  av konferansen blir Secretary of State for Business Innovation and Skills, Rt Hon Dr Vince Cable (bildet). På Norsk blir vel han mer som en fornyelses minister å regne. Cable har stor tro på viktigheten av ny teknologi I utdanningen. –BETT er en av de viktigste samlingsplassene for IKT i utdanningen, og jeg er meget stolt av at jeg ble spurt om å åpne denne flotte konferansen, forteller han i en pressemelding. I tillegg til fokuset på bruk av ny teknologi i utdanningen, er selvfølgelig også den engelske ministeren glad for at engelske utstillere får muligheten til å vise sine produkter til utdanningsfolk fra hele verden.
Ministeren åpner konferansen klokken 11.00 førstkommende onsdag.
 

SkoleMagasinet nominert til Trygg-bruk prisen

altI konkurranse med Facebook , Redd Barna og Aftenpostens kommentator Joacim Lund er SkoleMagasinet blant de nominerte til Trygg bruk-prisen 2013.

– Bredden i nominasjonene viser et stort engasjement, sier Pia Lang, prosjektleder for Medietilsynet Trygg bruk. SkoleMagasinet er nominert for sin pågående oppmerksomhet rettet mot flere sider av behovet for en styrket innsats for klok bruk av IKT i skolen.
15 prosent av barn og unge utsettes for mobbing på nett eller mobil, 30 prosent kjenner til andres passord på sosiale nettsteder, 5 prosent har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller nett og for noen utvikler dataspilling seg til et problem som går utover livskvaliteten. Heldigvis er det er mange som skaper gode og trygge omgivelser for barn og unge på nett. Det setter Medietilsynet pris på! 5. februar utdeles den viktige Trygg bruk-prisen på selveste Safer Internet Day (tallene over er hentet fra Barn og medier-undersøkelsen 2012).

133 reiser med NPeD til BETT, - ny rekord

altDet meldes om stadig flere nordmenn på vei til London kommende uke og deltakelse på BETT. BETT er verdens største utstilling og konferanse for bruk av informasjons og kommunikasjonsteknologi i undervisningen. På NPeD (Norsk Pedagogisk Dataforening er en forening som jobber for å fremme IKT og læring) sin tur er det påmeldt rekordantallet 133 stk i år. Bildet viser deltakerne på turen til NPeD i fjor.

Skandinavisk treff på BETT

Norsk Pedagogisk Dataforening (NPD) sin svenske søsterorganisasjon Datoren i Utbildningen (DIU), arrangerer en "Scandinavian Session" under BETT 2013.

Arrangementet foregår fredag 1. februar kl 09:30-12:30. Målgruppen er engelske og skandinaviske beslutningstakere innenfor skole og utdanning.
Sesjonen inneholder blant annet presentasjon av tre nordiske "skolecase", forskerkommentarer og innspill fra salen. Moderatorer er professor Stephen Heppell fra England og leder av Kunnskapsforum i IKT Norge, øystein Johannessen fra Norge.