Grunnlegger av Yrons - István Sándor

Mannen bak YRoNS

Gründeren av YRoNS, lærer István Sándor fra Eötvös Jószef Gimnázium i Budapest er en naturlig del av konferansene.

Ideen oppsto 2004 da han under en konkurranse lot seg imponere av nivået hos elevene på egen skole. Skolen er for øvrig rangert som en av de absolutt beste i Ungarn.

Den første YRoNS-samlingen ble holdt skoleåret 2007-8. Etterhvert ble stadig flere skoler invitert med slik at der nå er deltakere fra en rekke europeiske land samt India og Dubai.

Ikke alle skolene deltar på hver samling. Forskjellen mellom de offentlige og private skolene i nettverket – målt etter budsjettstørrelsen - er merkbar. Både reiseavstand og økonomi teller. Mange elever må selv betale reise, mens oppholdet er privat.

Beskjeden og inspirerende

Sándor selv rusler smilende og hyggelig rundt blant konferansedeltakerne og har et vennlig ord til alle, interesserer seg for – og spør – om de ulike prosjektene. Naturlig nok som den dedikerte naturfaglæreren han er. Inspirasjonen han sprer rundt seg er åpenbar.

Men når vi spør ham nærmere om YRoNS, både om historien bak og mulighetene framover, blir han stille og nærmest litt sjenert.

- Vi er som en stor familie, smiler han.

 - Det viktige er å bygge relasjoner, bli stadig bedre kjent med hverandre og utvikle forståelsen for naturfag og forskningsarbeid. Slik blir vi etter hvert nesten som en stor familie. Derfor ønsker vi ikke å vokse til noe stort og uoversiktlig.

Lærerne som deltar er ofte de samme fra hver skole. Flere av dem understreket det positive med fra år til annet å møte igjen kjente ansikter og ha en fast ramme rundt møtene. Å drive utviklingsarbeid er lettere når man lærer hverandre stadig bedre å kjenne.

Takk til Arendal

Sándor var også opptatt av å takke Arendal v.g. skole for god organisering og et flott opplegg for årets konferanse. Som seg hør og bør ble det også overrakt ekte ungarsk sjokolade til konferanseleder i Arendal, Gunn Jones.