Skoleungdom tok over Scandic-hotell

Scandic Vulkan i Oslo lot like gjerne en skoleklasse ta over hele hotellet i anledning Operasjon Dagsverk. Alle stillinger fra resepsjonist, kokk, servitør til hotelldirektør ble torsdag besatt av elever fra Oslo Handelsgymnasium.

Hotelldirektør ved Scandic Vulkan, Monica Egeberg, ønsker at flere skal få øynene opp for muligheter som ligger i reiselivsbransjen. Da ideen om å kombinere Operasjon Dagsverk med å gi skoleungdom innsikt i bransjen dukket opp, var hun ikke vond å be.

I tillegg til Scandic Vulkan, hadde hele 18 Scandic-hoteller fra Kirkenes til Kristiansand ny hotelldirektør i anledning OD-dagen. Til sammen var mer enn 60 skoleungdom engasjert gjennom Scandic Hotels i forbindelse med OD.

NHO sitt årlige kompetansebarometer viser at seks av ti reiselivsbedrifter har et udekket kompetansebehov.

–Scandic ønsker å ta vår del av ansvaret for at unge ser mulighetene i reiselivsnæringen, sier Egeberg.

Spente elever

Totalt 28 elever fra Vg1 linje service og samferdsel ved Oslo Handelsgymnasium møtte spente og forventningsfulle opp på Scandic Vulkan, torsdag morgen. Oppdraget var like enkelt som det var overveldende: Å drive hele hotellet én dag!

17 år gamle Stephanie Rivera fikk jobben med å være hotelldirektør, og innrømmer at det var en oppgave hun ikke tok lett på.

– Jeg er nok mest nervøs for å være sjefen til mine egne klassekamerater, sa den ferske hotelldirektøren.

Rivera ble kastet rett ut i det med kaffeskjenking til frokostgjester, romsjekk, svare på Tripadvisor-tilbakemeldinger, samt prøvesmaking av restaurant Ferros nye meny. I tillegg til å passe på at kollegaene og klassekameratene gjorde sine oppgaver, i henhold til gjestenes og den ferske direktørens forventninger.

Ungdom hjelper ungdom 

Årets OD-prosjekt går til ungdom i Nigeria og deres rett til utdanning. Vann og matjord er forurenset i en av vår tids største oljekatastrofer, og foreldre som har mistet levebrødet har ikke råd til å sende barna på skolen. Mangel på utdannelse skaper igjen fattigdom.

Sandra Skiaker leder Operasjon Dagsverk, hvor skoleelever årlig jobber inn rundt 25 millioner kroner. Hun synes det er flott å se at ungdom får ansvar og tillit som på Scandic Vulkan.

– Ungdom i Nigeria har de samme drømmene og ambisjonene som oss, men ikke de samme mulighetene. Altfor mange ungdommer i verden får aldri brukt potensiale sitt. Et helt hotell drevet av engasjert ungdom er et eksempel på at unge kan gjøre hva som helst hvis de blir gitt tillit. Det er fantastisk å se, sier hun.

Ga mersmak

Flere av elevene syntes innsikten de fikk i løpet av dagen var så spennende at de vil vurdere en videre karrierevei innenfor hotell- eller reiselivsbransjen. To av elevene som arbeidet på Scandic Vulkan i anledning OD, fikk på direkten tilbud om praksisplass én dag i uken. Og har allerede startet opp. Ytterligere fire elever vil få praksisplass fra nyttår av.

 

Stephanie Rivera (t. v) fra Oslo Handelsgymnasium var hotelldirektør på Scandic Vulkan torsdag i forrige uke. Her er hun fotografert sammen med Operasjon Dagsverks Sandra Skiaker og den vanlige hotelldirektøren, Monica Egeberg.
Foto: Marianne Wennesland, Scandic

 

 

Kvartetten (fra v) Phillip Jakobsen, Daniel Njåmo, Nasro Abdullahi og Stephanie Rivera fra Oslo Handelsgymnasium fikk både lærerik innsikt i hotellfaget, og mulighet til å hjelpe ungdommer i Nigeria, under årets Operasjon Dagsverk.
Foto Marianne Wennesland - Scandic