Tonje Brenna

NIFU-rapport: Realfagstrategien ga ikke bedre resultater eller motivasjon

Strategien "Tett på realfag" i perioden 2015-2019 ser ikke ut til å ha forbedret elevenes læringsresultater, motivasjon eller interesse for realfagene.

Kronprins Haakon besøkte den store utdanningskonferansen i 2017. Foto Vidar Alfarnes, SkoleMagasinet

BETT utsatt til slutten av mars

BETT 2022 skulle egentlig blitt arrangert i midten av januar, men er nå utsatt. Det pleier å være over 30.000 skolefolk fra hele verden på konferansen i London. Nå er den utsatt til 23-25 mars.

Elever på Sofienberg skole

Norges mest inkluderende skole er kåret: Sofienberg skole tildeles Benjaminprisen

Sofienberg skole tildeles Benjaminprisen for 2021 for sitt systematiske arbeid mot rasisme og diskriminering. Kunnskapsminister Tonje Brenna er imponert over arbeidet, og mener det har betydning både for enkeltmennesker, skolen og samfunnet som helhet.

Nettmobbing - en person som er lei seg

En fersk undersøkelse viser: Mange unge i Norden vet ikke hvordan de skal håndtere det når de blir utsatt for nettmobbing

- En fersk undersøkelse utført av barnerettighetsorganisasjonen Friends og den sosiale medieplattformen Yubo, viser at over en tredjedel av de nordiske ungdommene i alderen 13-25 år, oppgir at de ikke gjør noe eller ikke vet hva de skal gjøre, når de blir utsatt for nettmobbing. Kun et fåtall av ungdommen rapporterer hendelsen til den sosiale plattformen hendelsen skjer, eller til politiet. Totalt 3 097 ungdommer fra Sverige, Finland, Danmark og Norge deltok i undersøkelsen.

UiA har utviklet nettressurs for lærere i videregående skole (illistrasjonsfoto, Jon-Petter Thorsen, Aptum).

UiA lanserer nettressurs for lærere i videregående skole i Agder

Ressurssiden om de nye læreplanene er laget i samarbeid med utdanningsavdelingen i Agder fylkeskommune.

9.klassinger fra Vollebekk skole får en omvisning på byggeplassen til det nye Tøyenbadet.

Nytt besøkssenter for ungdom på byggeplassen

Oslo kommune åpner nå et nytt besøkssenter for skoleelever på byggeplassen til det nye Tøyenbadet. Gjennom praktiske oppgaver og møter med lærlinger og fagarbeidere, får alle 9. og 10. klassingene i Oslo et unikt tilbud om å lære mer om spennende yrkesmuligheter som finnes i bygge- og anleggsnæringen.

Julekalender - Jul på villspor

Julekalender på norsk og nordsamisk fra Gyldendal

En ny og eventyrlig julekalender med undervisningsopplegg, ligger tilgjengelig på nettet! Gyldendals Salaby har siden 2010 laget sin egen julekalender til glede for både elever og lærere over hele landet. I år det en spennende reise i Nord-Norge.

Ola Borten Moe

Nå blir det lærer- og barnehagelærerutdanning på Nesna

Allerede fra høsten 2022 blir det igjen mulig å ta lærer- og barnehagelærerutdanning på Nesna.

Bjørnar Gullikstad Hem

Prestisjefylte Matte-OL kommer til Norge: - Veldig kult!

SINTEF håper enda flere vil oppdage hvor spennende matematikk er, når den internasjonale matematikkolympiaden for første gang skal holdes i Norge neste år. For Bjørnar Gullikstad Hem åpnet den prestisjefylte konkurransen dørene til en kreativ matteverden og spennende jobber.

VR i undervisningen

NKUL Temadag. Hvorfor VR i klasserommet?

VR som et verktøy for læring i grunnskolen er, for mange, er en veldig fremmed tanke, men dette verktøyet blir brukt aktivt i undervisningen ved Follese barneskole og Rothaugen ungdomsskole, i hhv. Askøy og Bergen. Den 23. november, i tidsrommet kl. 14- 18, deler lærere og elever fra de to skolene sine erfaringer på gratisarrangementet «NKUL temadag: Hvorfor VR i klasserommet». Deltakerne vil bli presentert for undervisningsopplegg som har vært utprøvd ved skolene, og som dermed gir et godt innblikk i mulige gevinster ved bruk av VR i grunnskolen.

Illustrasjon av språk-appen Kaptein Morf. Design: EngageLab/Jesus González Torres

Norske forskere er først ute med app som viser varige effekter på ordforrådet

Språk-appen Kaptein Morf fokuserer på små deler av ord som ‘gjen’ i gjenbruk. Denne metoden viste seg svært effektiv for norske skolebarns læring.

2 jenter som sitter ved siden av hverandre i klasserom med hvert sitt nettbrett

Bruken av teknologi i skolen har økt på kort tid

Gjennom pandemien har skolen og lærerne strukket seg langt for å gi god opplæring til den enkelte elev gjennom bruk av teknologi og tilrettelegging av infrastruktur. Ambisjonene fremover er å bygge videre på den digitale kompetansen i et lærende fellesskap gjennom å videreutvikle gode digitale løsninger, sier Hege Nilssen, direktør i Utdanningsdirektoratet.

Petter Ottosson, Acer

Tre tips for den digitale skolehverdagen

Det nye skoleåret er godt i gang. Heldigvis med fysisk undervisning og mindre preg av pandemien. Men en ting som er sikkert er at pandemien har endret både barnas og lærernes forhold til bruk av teknologi.

Hanne Mari Bennet og Oliver Lundgren

Skolon og Gyldendal inngår et historisk samarbeid

Edtech-selskapet Skolon, som samler over 3500 digitale skoleverktøy i sin plattform, har inngått et samarbeid med det norske forlaget Gyldendal. Samarbeidet innebærer at Gyldendals 350 skoletitler blir tilgjengelige i Skolons digitale skoleplattform.

Simen Spurkeland er en lærer-profil. Her fra et foredrag på BETT i London. (Foto Vidar Alfarnes)

Det er greit å si at man ikke er god i matte

Jeg kjempet meg til en firer i matematikk da jeg gikk 1. klasse videregående i 1991/92. På siste prøve i faget husker jeg det gikk i svart da jeg skulle bruke formelen for å omregne mellom celsius og fahrenheit.

Edvard Botterli Udnæs, leder av Elevorganisasjonen.

Elevorganisasjonen om stipend: Vi er møkk lei av å vente

Regjeringen foreslår ingen endringer i stipendordningene i forslaget til statsbudsjett. “Vi har sittet åtte år med en regjering som nekter å satse på utstyrsstipend og borteboere. Nå har vi fått nok, raser leder av Elevorganisasjonen, Edvard Botterli Udnæs.

Fjorårets vinner: Glemmen videregående skole. Foto: Glemmen VGS.

Søker norges mest inkluderende skole til Benjaminprisen 2021

Siden 2002 har Benjaminprisen gitt 250 000 kroner og stor heder til utvalgte skoler som har jobbet aktivt mot rasisme og diskriminering. Nå søker juryen nye verdige kandidater. Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby håper Benjaminprisen får inn mange forslag.

Sandnessjøen videregående skole. Foto: Arne Tømmervold, rektor

Sandnessjøen vgs vinner Dronning Sonjas skolepris

En enstemmig jury har kåret Sandnessjøen videregående skole i Nordland som vinner av Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering 2021.

AR Spillteknologi til økonomi / læring

1 av 3 foreldre er bekymret for barnas økonomikunnskaper etter endt skolegang

Nå skal norskutviklet AR- og spillteknologi hjelpe lærere å gjøre økonomilæring både enkelt og morsomt.

Arkivfoto/illustrasjon, Vidar Alfarnes SkoleMagasinet

Gratis skolefritidsordning til fleire 1.klassingar

No får over 800 barn frå familiar med låg inntekt i 19 kommunar tilbod om gratis skolefritidsordning (SFO).

Kunstverk laget av Dronning Sonja

19 skoler er nominert til Dronning Sonjas skolepris

Skoler fra hele landet kan vinne Dronningens skolepris for likeverd og inkludering i 2021, og en premie på 250.000 kr.

3 barn som er ute og leker med mobiltelefon

De unge har krav på en trygg digital hverdag

Barndommen er digitalisert, men vi voksne kan ikke overlate barn og ungdom til seg selv online. Vi må være til stede og hjelpe dem til å bli kompetente mediebrukere. Derfor har regjeringen nå vedtatt en nasjonal strategi for en trygg digital oppvekst.

Skolebarn som krysser en trafikkert vei

Foreldre frykter uoppmerksomme bilister

Det foreldre frykter mest på skoleveien til barna, er bilister som er uoppmerksomme og kjører for fort.

Monica Mæland

Styrkjer innsatsen for å tryggje den digitale kvardagen til barn og unge

Regjeringa lanserer i dag ein ny nasjonal strategi for trygg digital oppvekst. Strategien er den fyrste av sitt slag i Noreg, og legg til rette for ein styrkt og samordna offentleg innsats – på tvers av sektorar – for å tryggje den digitale kvardagen til barn og unge.

Teknologidirektør i Bouvet, Simen Sommerfeldt.

Skolestart: Frykter at norske skolebarns personopplysninger utnyttes

Bruken av digitale verktøy og apper i undervisningen har eksplodert i den norske skolen de siste årene. I mange av verktøyene legger elvene igjen personopplysninger som kan utnyttes kommersielt. Det viser en ny rapport fra konsulentselskapet Bouvet.

E-læring MedXplore

Virtuelt besøk i blodåre - Banebrytende omvisning

Universitetet i Oslo lanserer nå en ny e-læring der studentene kan gå på virtuelt besøk i en blodåre fullpakket med interaktive oppslag. E-kurset er utviklet av MedXplore i Steinkjer og blir nå en del av universitetenes e-læringstilbud nasjonalt.

Forbundsleder Stig Johannessen. Foto: Håkon Eltvik
Forbundsleder Stig Johannessen. Foto: Håkon Eltvik

- Vi står midt i en lederkrise i skolen

Ny forskning viser at svært få mellomledere i skolen ser for seg å bli rektor. Arbeidsbelastningen, ansvaret og byråkratiet ved rektorjobben motiverer ikke.

Gutt som jonglerer 2 paprika

Tre opplysningskontor sammen om læreverk i mat og helse

Å sikre grunnleggende kompetanse om mat og matlaging hos barn og unge er et viktig mål for oss i opplysningskontorene i landbruket, sier Trine Thorkildsen, fagsjef for ernæring, bærekraft og dyrevelferd i MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Verdens første virtuelle temapark for naturfag

Avanti’s World er verdens første temapark for VR - laget for skole og utdanning. Sammen med ClassVR-brillene er dette enda et sett med fantastiske ressurser som du vil ha tilgjengelig når du tar elevene med deg på VR-ekspedisjoner i læringsøktene.

Inger Gilje Sporaland ønsker å gi bedre mulighet for variasjon i den digitale undervisningen.

La elevene lære gjennom opplevelse

Nå har du nå mulighet til å ta elevene med på en digital gallerivandring på ndla.no. Under årets NKUL var det premiere på det virtuelle Bildegalleri 360.