Alternative søketjenester til Google

Lær elevene at Google samler data om dem når de søker på nettet og at det finnes andre søketjenester som ikke lager profiler av brukerne.

Pleier du å si til elevene at de kan «google» etter informasjon? Da lærer du dem vaner som er lite personvernvennlige. Både Google, Microsoft Bing og Yahoo samler inn persondata. Hvis du bytter ut verbet «google» med det mer nøytrale ordet «søke», så hjelper du elevene til å bli mer bevisste på personvernet sitt.

Det finnes nemlig en del søketjenester som ikke samler inn data om brukerne:

 • Duckduckgo
 • Gibiru
 • Searx
 • Qwant
 • Swisscows
 • Metager

Det er uansett fint å bli kjent med ulike søketjenester, for de viser ulike søketreff og kan dessuten ha enkelte unike finesser som kan være nyttige når man leter etter noe på nettet.

Noen av de personvernvennlige søketjenestene søker inne i de tradisjonelle søketjenestene for deg, slik at du er anonym. Andre har sine egne robotor som støvsuger nettet for svar, også i de tilfellene er du anonym.

Du kan altså stenge for innsamlingen av persondata i søkemotorene. Verre er det å bli kvitt annonselenker i søketreffene, men noe må jo søketjenestene tjene penger på. Når de ikke samler inn persondata, er annonselenkene kun basert på søkeordene dine og ikke i tillegg på personprofil.

Kan være en fordel å gi fra seg personopplysninger

Å gi fra seg persondata kan føre til at du synes søketreffene blir bedre. Det er ikke så merkelig, for søketjenesten vet da både hvor du befinner deg og hvilke interesser du har.

Bor du i Norge og søker etter «NAV», vil mange søketjenester gi deg en rekke treff til etaten NAV som blant annet leverer trygd. Dersom søketjenesten er usikker på hvor du befinner deg, fordi du har stengt for persondata, vil du kanskje få frem rapperen Nav fra Canada eller bedriften Nav som holder til i Storbritannia – noe du opplever som uinteressante treff.

Forslag til oppgaver for elever

 1. Finn noen søketjenester som ikke samler inn personopplysninger.
 2. Finn noen søketjenester som har verktøy som du synes er nyttig.
 3. Velg et søkeord og test minst tre ulike søketjenester. Dersom søketreffene er ulike: Kan du tenke deg hvorfor?
 4. Ni av ti som søker i verden, bruker Google. Kan du tenke deg hvorfor?
 5. Forsøk å finne ut hvilke personopplysninger Google samler inn når du søker. Er det lett å finne opplysningene?
 6. Hvilke fordeler eller ulemper er det når søketjenester samler inn personopplysninger?
skolemagasinet-logo-v2

Få Skolemagasinet rett inn i din e-post kasse

Eldre utgaver.

SkoleMagasinet-1-2024-