Regjeringen lanserer kraftpakke mot mobbing
Regjeringen tar nå kraftfulle grep for å bedre skolemiljøet i norsk skole. Kraftpakken inneholder tre konkrete tiltak: Tilskudd til lokale beredskapsteam i kommunene, styrking av læringsmiljøprosjektet, og grep for å få ned køene og bedre veiledningen til statsforvalterne.
- Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing. Det er bra at elever flest melder om et godt læringsmiljø med høy trivsel, men vi har også sett en økning i elever som ikke har det godt og i antall skolemiljøsaker som meldes til statsforvalteren. Dette bekymrer meg, og er ikke noe vi kan akseptere. Derfor går vi nå inn med 35 millioner kroner til en kraftfull og konkret pakke som skal bidra til å styrke de tiltakene vi vet virker for å bedre skolemiljøet, sier Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).
Kommunene skal styrkes med beredskapsteam
Regjeringen har vært tydelige på at vi vil forsterke forebyggingen av mobbing og skolemiljøutfordringer, blant annet ved kompetanseutvikling for de som jobber i skolen og beredskapsteam mot mobbing. Regjeringen setter derfor av 15 millioner kroner til lokale og regionale ressurser som skal gi raskere og bedre støtte til skolene, med dedikerte ressurspersoner.
- Vi ruller nå ut et en ordning med beredskapsteam som skal være tett på skolene, og sikre raskere og bedre innsats der skolemiljøet ikke er trygt og godt. Det blir et viktig lavterskeltilbud lokalt som handler om å styrke kompetansen og støtten til skoler med skolemiljøutfordringer og sikre at elevene får det bedre, sier Brenna.
Framskynder hjelp til 35 skoler
Læringsmiljøprosjektet er et tilbud til barnehager, skoler og kommuner som har slitt lenge med dårlig skolemiljø, og som har behov for direkte støtte og veiledning utenfra. Deltakerne får støtte og veiledning av kompetente fagfolk over tid, blant annet fra Læringsmiljøsenteret. Regjeringen setter av 10 millioner kroner til å utvide prosjektet som vil innebære at omtrent 35 flere skoler i 10 kommuner vil komme med i 2024.
- Læringsmiljøprosjektet har høstet veldig gode resultater. Skoler som har deltatt i prosjektet har gått fra å være over snittet til under snittet i mobbeandel, og endringene har blitt varige. Derfor vil vi starte opp med nye kommuner allerede i 2024. Det haster å gjøre noe der det står dårligst til, sier kunnskapsministeren.
Statsforvaltere skal få ned køene og gi bedre veiledning
Statsforvalterne er viktige for å sikre elevene sine rettigheter til et trygt og godt skolemiljø, samtidig som de har viktig kompetanse som kan komme bedre til nytte ute i kommunene. Kunnskapsministeren mener både køen av skolemiljøsaker må ned, og at statsforvalterens forebyggende arbeid må styrkes. Her er målet at skolene og kommunene skal få bedre støtte og veiledning med å utvikle trygge skolemiljø. Regjeringen styrker dette arbeidet med 10 millioner kroner.
- Statsforvalterne har nylig meldt om en økning i antall skolemiljøsaker. Det er bekymringsfullt at ikke flere av disse sakene finner sin løsning raskt på skolen, og det er noe vi vil følge opp videre. Det er helt avgjørende at skolene jobber godt med forebygging, og tar tak i mobbing og dårlige skolemiljø på et tidlig tidspunkt – før sakene blir store og vanskelige, sier Brenna.
I tillegg til dette, skal regjeringen jobbe med sektoren for å bidra til bedre skolemiljø og mindre mobbing. Etter sommeren samlet derfor kunnskapsministeren representanter fra statsforvaltere, mobbeombud og andre bidragsytere i skole-Norge for å diskutere og få innspill til hva som må til.