– Vi sakker akterut
Før var BETT i London den store utdannings-konferansen for oss nordmenn. Verdens teknologi-interesserte pedagoger tok imot oss som et innovativt land der det digitale var mer sentralt enn i noe annet land, – men det var før.
Årets BETT var på mange måter preget av at Norge har resignert, og mange andre nasjoner har tatt det åpne rommet det har skapt. Bulgaria, Ungarn, Georgia, Saudi Arabia, Kina, Thailand, Singapore. Ja de fleste landene som vi kanskje ikke skulle tro satset på Ed-Tech, var der med sine nasjonale stands.
Norge var der også med Norwegian Classroom, men det var èn stor forskjell. De landene som er nevnt over, hadde sine stands finansiert av landet sitt. EU-land hadde også en stor støtte fra Brüssel. For Norge er derimot all slik satsing borte. – Og ikke er vi medlemmer av EU heller.
Norge er imidlertid ikkke alene om å ha en såkalt skjerm-debatt. Sverige og Danmark for eksempel er gjennom de samme diskusjonene om skjerm. I Sverige og Danmark har de likevel en progresjon i forhold til bruk av ny teknologi. Kapitalkreftene i disse to landene har etablert gode fond og andre løsninger for utvikling av kunnskap og kompetanse uavhengig av politikernes kåthet etter rehabilitering av skolesekker fulle av skolebøker. Oljefondet i Norge kjøper eiendommer i London og andre populære metropoler i stedet!
Vi her på berget stod i en særstilling innenfor den pedagogiske og didaktiske bruken av ny teknologi i årtier. Store personligheter som Desmond Tutu og andre proklamerte at man skulle se til Norge da man snakket om demokratiske land og utdannelse på 2000-tallet. Staten Norge stod i sentrum for denne satsingen.
Nå er at det i stedet flere og flere autoritære land som går motsatt vei enn oss. De satser på Ed-Tech der vi stopper opp. Et land som Ungarn med Victor Orbàn i spissen satser på Ed-Tech med EU støtte, og hadde som nevnt en stor stand på BETT. Vi kan bare ane hans og deres motivasjon, men den er nok ikke den samme som Kari Nessa Nordtun sin. I dagens uvirkelige aggressive verden er det skremmende å se at de som ønsker å fremelske udemokratiske spilleregler er mere og mere til stede på pedagogiske konferanser og innen teknologisk utvikling i skolen, mens demokratiske nasjoner som Norge trapper ned sin tilstedeværelse innen feltet.
Kjære Nordtun og Støre, – ta til fornuften. Stopp den populistiske skjermdebatten, og hør på fagfolk i hva og hvordan fremtidens demokrati kan bygges gjennom utdanning og kompetanse.