Lansering av nytt digitalt tradisjonsarkiv: SAMLA.no gir nytt liv til norske folkeminner

26. september lanseres SAMLA.no – et digitalt arkiv som gir nytt liv til norsk kulturhistorie. Blant de unike skattene finner vi Asbjørnsen og Moes originale eventyroppskrifter, skoltesamisk folkediktning, juletradisjoner og sagn om hulderfolk og gjenferd.

26. september lanseres SAMLA.no - et digitalt arkiv med samlinger fra Norges tre største tradisjonsarkiver Norsk Folkeminnesamling, Norsk etnologisk gransking og Etno-folkloristisk arkiv. Bildet av Sauherad Haukevik gård i Telemark er hentet fra SAMLA. Foto Hilmar Stigum Norsk Folkemuseum
26. september lanseres SAMLA.no – et digitalt arkiv med samlinger fra Norges tre største tradisjonsarkiver Norsk Folkeminnesamling, Norsk etnologisk gransking og Etno-folkloristisk arkiv. Bildet av Sauherad Haukevik gård i Telemark er hentet fra SAMLA. Foto Hilmar Stigum Norsk Folkemuseum

Vi er utrolig stolte over SAMLA og hvordan viktige kilder til Norges mangfoldige kulturhistorie er blitt tilgjengelige og søkbare, sier Kyrre Kverndokk, folklorist og professor ved Universitetet i Bergen. Sammen med Hans-Jakob Ågotnes har han ledet arbeidet med å utvikle SAMLA. Det nye arkivet er basert på samlinger fra Norges tre største tradisjonsarkiver Norsk FolkeminnesamlingNorsk etnologisk granskingog Etno-folkloristisk arkiv.  

Et inspirasjonsunivers for forskere, forfattere og musikere

SAMLA inneholder rundt 350 000 manuskriptsider og rundt en million opptegnelser av folkeminner. Det gjør SAMLA.no til et av verdens største digitale tradisjonsarkiv. Forfattere, musikere og andre kreative næringer kan nå utforske et univers av folkediktning, magi, og forestillinger om underjordiske vesener i ett felles søkbart arkiv.

Forfatter Ruth Lillegraven, en av mange som bruker folkeminnesamlingene som inspirasjon.

– For meg som forfattar er det både nyttig og artig med denne basen. Eg kan finne konkrete ting som eg leiter etter som research, eller eg kan berre kikke litt og finne inspirasjon til noko heilt nytt, sier Lillegraven. På lanseringsarrangementet vil hun fremføre et kunstnerisk innslag basert på kilder fra SAMLA.

Det rikholdige arkivet inneholder blant annet mat- og ølbryggingstradisjoner, håndverkstradisjoner, forestillinger om graviditet, holdninger til husdyr, plantetradisjoner og værtegn. Middelalderballadene utgjør også en viktig del av arkivet.

-Som noen kanskje husker var Gåte sitt bidrag til Melodi Grand Prix basert på en middelalderballade. Denne balladen har vi mange varianter av i SAMLA, forteller Kverndokk.

En verdifull ressurs for forskning og formidling

Det nye digitale arkivet er ikke bare for kunstnere og historieinteresserte – arkivet er først og fremst en viktig ressurs for forskere og studenter innen humaniora.

– SAMLA åpner for at vi kan studere fortellinger, trosforestillinger og kulturelle praksiser på tvers av de fysiske arkivene. Det gir også et svært godt grunnlag for sammenligning med folkeminner fra andre land, som gjør det mulig å gjennomføre undersøkelser som kan avdekke kulturelle mønstre og variasjoner over store områder, sier Kverndokk.

Bli med på lanseringen i Bergen 26. september!

Lanseringsarrangementet finner sted i Universitetsaulaen i Bergen 26. september klokken 15:00, med presentasjoner og kunstneriske innslag basert på kildene fra SAMLA. Arrangementet er åpent for alle. Se program her.

Universitetet i Bergen har ledet arbeidet med å utvikle SAMLA. Universitetet i Oslo, Stiftelsen Norsk Folkemuseum og Institutet för språk och folkminnen (Sverige) er partnere. Prosjektet er finansiert gjennom Norges forskingsråd.

skolemagasinet-logo-v2

Få Skolemagasinet rett inn i din e-post kasse

Eldre utgaver.

SkoleMagasinet-1-2024-