Mange jenter skammer seg over mensen. 28 mai markeres Den internasjonale mensdagen.

28 mai markeres Den internasjonale mensdagen. Dette er en årlig, internasjonal merkedag for å spre kunnskap om mensen, fremme god menshygiene og bryte ned tabuene omkring alle kjønnsmodne jenters og kvinners månedlige blødning.

Alt om mensen
Selv om mensen er noe av det mest naturlige i en jentes og kvinnes liv, er det fortsatt forbundet med mye skam og tabu. Det vil bokaktuelle Silje Sirnes Winje gjøre noe med.
  • Å søke kunnskap om mensen kan bidra til normalisering. Kanskje kan vi alle hjelpe til ved å tørre å snakke enda mer åpent om mensen. Både i offentligheten og med hverandre. Selv om mensen kanskje er mer synlig i Norge enn noen gang, skammer over halvparten av norske kvinner seg over mensen. Det viser en undersøkelse Norstat og Mindshare har gjennomført på oppdrag fra organisasjonen CARE. Undersøkelsen som ble publisert i 2021, forteller også at 82 prosent i alderen 15 til 19 år føler seg mer skitne når de har mensen. 69 prosent av norske kvinner sier at de gjemmer bind og tamponger på vei til toalettet. Det gjenstår altså enda en del før mensen
    blir et positivt ladet begrep også blant norske jenter. Men kanskje vi sammen kan gjøre små ting for å jobbe mot en verden hvor mensen ikke er tabu, sier Silje Sirnes Winje. 

Silje Sirnes Winje er aktuell med boken Alt om mensen. Her deler hun masse fakta og tips som er nyttig for unge jenter å ta med seg på veien, i tillegg til at 18 kjente jenter og kvinner forteller om første gang de fikk mensen. De er sterke forbilder med vidt forskjellige, spennende historier som Silje håper vil bidra til nettopp en naturlig prat rundt mensen.

Flau eller stolt?

For meg var det å få mensen noe utrygt som jeg ikke hadde kontroll over, forteller Ulrikke Falch i boka. Aurora sier at hun ikke syntes det var noe som helst flaut å fortelle at hun hadde fått mensen, og hun feiret det hele med en liten seremoni. Agnete Saba ble stolt, Faten Mahdi Al-Hussaini ble skikkelig lei seg, trist og fortvilet, i motsetning til Selma Ibrahim Karlsen som glad fortalte alle om den store begivenheten i en tale hun holdt i venninnens bursdagsselskap. Ella Marie Hætta Isaksen fikk store menssmerter og problemer med å sove om natten. Youtuber Nellie Krokstad var nærmere 16 år da hun fikk mensen og syntes hun fikk mensen altfor sent, mens Ezinne Okparaebo, som var 11 da det skjedde, syntes hun var for ung til å få mensen. De fleste jenter i Norge får mensen en eller annen gang når de er mellom 9 og 15 år. Det meste er helt normalt, jenter utvikler seg ikke likt.

Bidrar til at det blir mindre flaut!

-Vi jenter er forskjellige. Følelser og tanker rundt de månedlige blødningene kan være helt ulike. Mensen er likevel noe vi alle har til felles. Håpet mitt med boka Alt om mensen er at du får lyst til å prate om mensen både med venner og i det offentlige rom. På den måten kan vi dele erfaringer, lære av hverandre og bidra til at det blir mindre flaut, sier Silje Sirnes Winje

Visste du at i snitt har damer mensen i rundt 40 år av livet?

Hver eneste dag har 800 millioner kvinner verden over menstruasjon. Til tross for hvor vanlig det er, er det fremdeles forbundet med skam og tabu mange steder i verden, fortelle Silje Sirnes Winje i boken. Mange jenter og kvinner opplever også store økonomiske utfordringer når de får mensen. Bind og tamponger er dyrt i mange land. En rekke steder fører dårlige toalettforhold også til problemer for jenter på skolen og kvinner i arbeidslivet. Det er ikke uvanlig at jenter i fattige land dropper ut av skolen når de kommer i puberteten. Ifølge UNESCO slutter for eksempel mer enn 20 prosent av jentene i India helt på skolen etter at de har nådd puberteten