Ny app gjør språklæring for barn til en lek

Alt barn trenger for å lære nye språk, er å lytte og etterape lyder og ord. Nå lanseres den unike språk-appen Moka Mera i Norge, deriblant på ukrainsk.

Helga D. Ísfold Sigurðardóttir
Helga D. Ísfold Sigurðardóttir demonstrerer en fargerik fantasiverden, med høy pedagogisk verdi, som kan lastes ned gratis fra app-butikken. ​Foto: Siv Lyngstad.

13 språk, to snille monstre, ett fargerikt hus – og én app. 

​Ansatte og studenter ved Spill og opplevelsesteknologi på Nord universitet, får ofte en finger med i spillet når games, digitale leker og pedagogisk software skal utvikles. I det siste halvannet året har førsteamanuensis Helga D. Ísfold Sigurðardóttir jobbet med «Moka Mera Lingua», en språk-app utviklet av det finske selskapet Moilo.

Læring gjennom lek

Målet for de to gründerne som stiftet Moilo, Petra Holm og Suzan Aledin, er å skape digitale, ikke-kommersielle pedagogiske hjelpemidler som dekker barns behov. Moka Mera Lingua har de laget i samarbeid med lærere og forskere på området.

En ledende lingvistisk teori, Chomsky’s theory, sier at mennesket er født med en universell grammatikk. Dette gjør at barn opp til 12-årsalderen kan lære et hvilket som helst språk uten en teoretisk tilnærming: Å lytte og etterape lyder og ord, er alt barnet trenger for å lære et språk, og det er nettopp en slik lek Moka Mera tilbyr.

– Ja, dette er en lek mer enn et spill, for barn i alderen tre til åtte år. Det er ingen tekst i appen, og den krever ikke leseferdigheter, forteller Sigurðardóttir.

Appen er gratis og kan lastes ned via app-butikker og Google Play.

– Fins det flere språk-apper av denne typen?

– Innen pedagogiske spill og apper, er matematikk og språk mest utbredt. Men Moka Mera er unik i form av at appen har vært gjennom en streng kontroll, og har fått alle potensielle etiske feller eliminert. Dette er en lek med høy kvalitet på innhold og utforming. Den er utviklet av eksperter med universitetskompetanse, tilføyer hun.

Når en kylling flyr ut av et kjøleskap og legger seg på en monsterhais tallerken, kommenterer haien hendelsen på norsk. Trykker barnet imidlertid på kompisen hans, et lite gult monster som sitter på den andre siden av bordet, svarer monsteret på ukrainsk – eller på svensk, tysk, dansk, islandsk, spansk, kinesisk (mandarin), arabisk (levantine), finsk, russisk, fransk eller engelsk.

– Til og med humoren ligger på det lille barnets nivå, så på badet kan de blant annet skratte av prompe- og bæsjevitser, smiler Sigurðardóttir.

Internasjonal prosjektstøtte

Moka Mera, som allerede ligger ute på norske app-butikker, er ikke en norsk versjon av et utenlandsk produkt, men en 13-språklig app med potensiale for utvidelse i fremtiden.

– Midlene til å inkludere de skandinaviske språkene kom fra Nordplus, og Nord universitet har samarbeidet med Aalborg universitet i Danmark, universitetet på Island i Reykjavik, samt Moilo i Finland, for å få dem på plass, forteller Sigurðardóttir, som har tatt seg av språkvasken på norsk, og fått på plass de norske skuespillerne.

Moka Mera er allerede i utstrakt bruk i skoler og barnehager i Finland og Sverige. Den digitale leken har også begynt å sive inn i det danske systemet, samt i en rekke andre europeiske land.

– Appen er lansert i Norge, men det fins foreløpig ikke midler til en større markedsføringskampanje. Derfor satser vi, i hvert fall foreløpig, på at ordet sprer seg på naturlig vis.

Nå også på ukrainsk

Sigurðardóttir, som for øyeblikket gjør seg klar til å presentere appen på en intern konferanse, er fornøyd med at ukrainsk nylig ble lagt inn som et trettende språk.

– Ukrainsk stod ikke opprinnelig på lista over språk appen skulle dekke. Men på grunn av flyktningsituasjonen i forbindelse med invasjonen av Ukraina, ble det viktig å gi barn i vertslandet en mulighet til å lære å kommunisere med sine nye ukrainske venner i barnehager og på skoler.

– Foreligger Moka Mera nå i sin endelige versjon?

– Foreløpig gjør den det, ja. Appen kan imidlertid bli utvidet med flere språk, den kan få flere nivå, og man kan se for seg en utbygging av selve fantasiverdenen spillet er dannet på. Tiden vil vise, avslutter hun.​​

skolemagasinet-logo-v2

Få Skolemagasinet rett inn i din e-post kasse

Eldre utgaver.

SkoleMagasinet-1-2024-