Ny digital tjeneste skal gjøre det lettere å dra på utveksling
I disse dager tar flere tusen norske ungdommer et valg om de skal dra på utveksling til utlandet. Nå lanserer Utdanning.no en ny tjeneste som skal gjøre det lettere å navigere i jungelen av informasjon.
– Det var ikke så vanskelig å få informasjon, men det var mye å sette seg inn i. Jeg tror denne tjenesten kan være nyttig for elever og studenter som planlegger i reise på utveksling, sier elevene Linnea Lukhona Ngwanya Blindheimsvik og Ingeborg Lundtveit Eie ved Elvebakken skole i Oslo.
De skal på utveksling til USA og Australia, og var blant de først som fikk teste tjenesten «Veien til utveksling».
Inspirert fra spillverdenen
«Veien til utveksling» er bygget opp etter prinsipper fra spillverdenen, og gir tips til hva ungdommene må tenke på – alt fra økonomi til bolig og hvordan få seg venner i utlandet.
– Regjeringen har satt seg høye mål på utvekslingsområdet. God informasjon om hvilke muligheter som finnes, er avgjørende for å kunne ta et valg om å dra ut, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Inspirere, informere og engasjere
Ulike aktører har ansvar for ulike deler av informasjonen elever og studenter trenger når de utforsker sine muligheter for å dra på utveksling. Det kan virke overveldende og i ytterste konsekvens hindre noen i å dra.
– Det er nettopp dette vi ønsker å gjøre noe med i «Veien til utveksling». Vi ønsker å inspirere, informere og engasjere ungdommer til å reise på utveksling. Tjenesten er utviklet for elever og studenter, men den kan også være nyttig for foreldre og for rådgivere på skoler, sier Skule.
– En opplevelse vi tar med oss resten av livet
I «Veien til utveksling» møter du blant annet eleven Olene og studenten Anna, som forteller om sine opplevelser og gir tips og råd. De er enige om én ting:
– Å dra på utveksling var en opplevelse vi tar med oss resten av livet.
De får støtte av HK-dirs årlige undersøkelse blant elever på utenlandsopphold i videregående opplæring. Der kommer det frem at 70 prosent av de som har vært på utveksling ville dratt på ny.
Samarbeid med Ansa og Lånekassen
I tjenesten møter du også en karriereveileder fra Karriereveiledning.no, og får økonomiske tips fra Lånekassen. I tillegg bidrar Ansa med innhold fra sine bo- og leve-sider.
– Vi er takknemlige for alle som har vært med å bidra til innholdet, det gir stor verdi til brukeren. Vi håper at tjenesten blir godt brukt, og at enda flere tar steget og drar på utveksling, sier Skule.