Ungdomsskoleelever imponerte verdensmester – med restemat!

Finalen i Q Matredderdagen 2025 ble en fest for både smaksløkene og miljøengasjementet. Tre ungdomsskoleklasser fra Austevoll, Radøy og Skjevik konkurrerte om å lage den beste to-retteren basert på mat som ellers ville blitt kastet.

Team Radøy i oransje, team Skjevik i blått og team Austevoll i rosa sammen med jurymedlemmer og programleder Hermine Oen.
Team Radøy i oransje, team Skjevik i blått og team Austevoll i rosa sammen med jurymedlemmer og programleder Hermine Oen.

Finalelagene ble valgt ut som en del av skoleprogrammet til Q-Meieriene, som i samarbeid med Spis opp maten reiser rundt på skoler og underviser om matsvinn

– Trodde ikke vi skulle vinne!
Juryen var enstemming. Med en grønnsakssuppe og en pavlova laget av overskuddsmat, traff team Austevoll blink på alle juryens kriterier: smak, matredderverdi og presentasjon. 

Vinnerlaget strålte av glede og måpte av overraskelse.
– Vi hadde virkelig ikke sett den komme! De andre lagene var så flinke, sier Eirin Geirsdatter Taraldsen, Marcus Røstøen Soltveit og Sofie Bjørklund.

Restaurantnivå fra skolekjøkkenet
Grønnsakssuppen kunne vært servert på restaurant, mente Ørjan Johannessen, verdensmester i kokkekunst og jurymedlem.
– Jeg var litt spent og redd for at det skulle bli pizza og litt kjedelige ting, men dere har faktisk imponert meg mye ved å bruke de 90 minuttene til å lage så mye fint, sa han til elevene. 

Mette Nygård Havre fra Spis opp maten var også full av lovord:
– For en gjeng! De briljerte med smaker, kreativitet og ekte matredder-hacks. Dette er ungdom med både hjerte og hjerne for bærekraft. Vi er superstolte av alle tre lag – de eide kjøkkenet.

Inspirasjon, ikke pekefingre
Det er utfordreren Q-Meieriene som står bak Q Matredderdagen og den store kokkekampen.
– «Best før» betyr ikke «dårlig etter», det er mitt beste sparetips i en dyr tid. Det handler om å bruke det man har og ta vare på ressursene våre. En klassisk vinn-vinn, sier Q-sjef Kristine Aasheim.

Q-Meieriene er en del av bransjeavtalen for reduksjon av matsvinn, som har som mål å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. Samtidig vet vi at over halvparten av matsvinnet skjer hjemme – derfor handler Q Matredderdagen om å gjøre det enklere for folk å ta gode valg i hverdagen, med inspirasjon fremfor pekefingre forteller hun. 

– Det ungdommene leverte under kokkekampen viser at matredding ikke bare er mulig – de forstår utfordringen og løser den med stil. Se og lær!

Over 50 skoler fulgte finalen direkte, og flere kan se den når som helst i etterkant på www.matredder.no. Her finners også et gratis digitalt skoleprogram med oppgaver og ressurser for lærere og elever.

skolemagasinet-logo-v2

Få Skolemagasinet rett inn i din e-post kasse

Eldre utgaver.

SkoleMagasinet-1-2024-